Pellava on miellyttävän tuntuinen luonnonmateriaali, jota on helppo hoitaa ja käyttää

Sen ainutlaatuinen ominaisuus on kuidun vahamainen pinta. Siksi laadukas pellava on hyvin hoidettuna himmeänkiiltävää, kovapintaista ja likaahylkivää. Siihen ei tartu lika helposti. Usein puhdistukseksi riittää pelkkä tuuletus. Pellava on myös antibakteerista eikä tuoksu tunkkaiselle.

Pese pellava oikein, sillä pellava puhdistuu helposti

Valitse tekstiileille hoito-ohjeen mukainen pesulämpötila. Värillisille tekstiileille yleensä 40oC. Luonnonväriset ja valkoiset kodintekstiilit kestävät kuumempiakin lämpötiloja, mutta niiden jatkuva pesu kuumassa lämpötilassa kuluttaa ja pehmentää kuituja. Valitse värillisille ja luonnonvärisille pellavatekstiileille valkaisuaineeton pesuaine. Pese pellava riittävän väljässä vedessä.

Värjätyistä pellavatekstiileistä saattaa irrota hiukan irtoväriä ensimmäisissä pesuissa. Luonnonvärisistä tekstiilistä voi irrota ensimmäisissä pesuissa luonnon omaa väriä.

Rypistyvyyttä ei kantata pelätä, koska se kuuluu pellavan luonteeseen

Kosteana silitys tai mankelointi tai höyrysilitys sopii pellavalle. Voimakas pesuaine, liian pieni vesimäärä koneessa tai liian kuuma ja tehokas pesuohjelma voivat tehdä uuteen pellavatekstiiliin pysyviä pesuryppyjä.

Pehmentämättömän pellavakankaan kova vahamainen pinta tekee siitä rypistymisalttiin. Kankaan valmistuksessa käytettävät tärkkiaineet lisäävät kovuutta uusissa viimeistelemättömissä pellavakankaissa.

Pellavaa voi rumpukuivata. Kuivausrumpu pehmentää tekstiiliä mekaanisesti ja lämmön avulla ja samalla kerää irtoavan nöyhdän pois. Suosittelemme rumpukuivausta erityisesti pehmennetystä pellavasta valmistetuille tekstiileille.

”Pellava pesussa paranee” - vanha sanonta kannattaa unohtaa

Vanhan ajan pellava oli kovaa, lujaa ja usein myös tikkuista, koska mukana oli kasvin kuoriosia eli päistäreitä. Pellavatekstiileistä haluttiin tehdä pehmeitä ja miellyttäviä, siksi pesua kuumalla vedellä ja vahvoilla pesuaineilla suositeltiin. Pesu toimi pehmennyksenä. Pesun jälkeen kodintekstiilit käsiteltiin koviksi ja sileiksi kylmämankelilla. Pehmennyskäsittelyt tekevät pellavasta puuvillamaisempaa

Pellava ja puuvilla ovat molemmat kasvikuituja, mutta puuvillan kuitu on huomattavasti lyhyenpää kuin pellavan. Pellavan kovuutta ja jäykkyyttä halutaan usein pehmentää mekaanisesti lyhentämällä kuituja eli cottonisoimalla ja kemiallisesti pehmentävillä viimeistelyaineilla. Lyhyttä kuitua voidaan helpommin sekoittaa muihin materiaaleihin ja siitä voidaan valmistaa ohuempia ja pehmeämpiä tekstiilejä kuin käsittelemättömästä pellavasta. Pehmennyskäsiteltypellava tuntuu miellyttävälle ryppyisenäkin. Kuitenkin on syytä huomioida, että pehmennyskäsittelyt heikentävät ja haurastuttavat kuitua ja tekstiilistä voi tulla nöyhtäävä, nukkaantuva ja pölyävä.

Pellavakankaissa on paljon laatueroja.

Nykyajan pellavatekstiilit eivät pehmentyäkseen tarvitse voimakasta pesua.

Kosteana silitys tai mankelointi tai höyrysilitys sopii pellavalle.

Voimakas pesuaine, liian pieni vesimäärä koneessa tai liian kuuma ja tehokas pesuohjelma voivat tehdä uuteen pellavatekstiiliin pysyviä pesuryppyjä.

Pehmentämättömän pellavakankaan kova vahamainen pinta tekee siitä rypistymisalttiin. Kankaan valmistuksessa käytettävät tärkkiaineet lisäävät kovuutta uusissa viimeistelemättömissä pellavakankaissa.

Pellavaa voi rumpukuivata

Kuivausrumpu pehmentää tekstiiliä mekaanisesti ja lämmön avulla ja samalla kerää irtoavan nöyhdän pois. Suosittelemme rumpukuivausta erityisesti pehmennetystä pellavasta valmistetuille tekstiileille.

Pehmennyskäsittelyt tekevät pellavasta puuvillamaisempaa

Pellavan hoito